Τι είναι;

«Ανθρωπογεωγραφία είναι η µελέτη των σχέσεων των ανθρώπινων οµάδων µε τον γεωγραφικό περίγυρο».
Η Ανθρωπογεωγραφία είναι ένας από τους τρεις κύριους κλάδους της Γεωγραφίας όπως έχει εξελιχεί σήμερα, (οι άλλοι δύο είναι η «φυσική γεωγραφία» και η «περιβαλλοντική γεωγραφία».). Αντικείμενο έρευνας και μελέτης αυτού του κλάδου είναι ο ανθρώπινος παράγων και οι δραστηριότητές του που έχουν σχέση με το χώρο, όπως π.χ. εύρεση ή δημιουργία τροφής (αγροτικές καλλιέργειες) κατοικία, ασφάλεια κ.λπ.
Γεωγραφικός περίγυρος δεν είναι µόνο ο φυσικός περίγυρος ,αλλά και εκείνος στον οποίο έχει παρέµβει ο άνθρωπος για να τον µετατρέψει, όπως οι πόλεις .
Ο περίγυρος αυτός δεν επιβάλλει κάποια συγκεκριµένη δραστηριότητα ,ούτε έναν ορισµένο τρόπο προσαρµογής της ανθρώπινης οµάδας σε αυτόν. Η παραδοσιακή Ανθρωπογεωγραφία δεν είναι επιστήµη αιτιοκρατική αλλά επιστήµη δυνητική.
Ή ακόµα, από τον φυσικό πλούτο των διαφόρων
περιοχών δεν µπορούµε να συνάγουµε την
γεωγραφική κατανοµή των ανθρώπων. Ούτε όµως και
η κατανοµή των οικισµών εξηγείται απόλυτα από
την φυσική γεωγραφία .
Όταν οι φυσικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την
ερµηνεία των γεγονότων ,η Ανθρωπογεωγραφία οφείλει να ανατρέξει στο παρελθόν. Η Ιστορία δεν είναι αυτοσκοπός γι’ αυτήν, ούτε η χρονολόγηση στόχος των ερευνών της. Αλλά το παρελθόν ,µε την επίδραση που ασκεί στο παρόν, είναι ένα ερµηνευτικό στοιχείο.
Η έννοια του αιτίου είναι πολλές φορές
δυσνόητη στην γεωγραφία που ψάχνει περισσότερο
για τις συσχετίσεις ,παρά για τα αίτια. Προσπαθεί δηλαδή να φέρει στο φως σχέσεις συνύπαρξης ,παρά σχέσεις αιτιότητας .
Η µελέτη των συνδυασµών μπορει να γίνει στη συγκεκριµένη περιοχή της ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ λαµβάνει υπόψη της τις µεταβολές στο χώρο .
Η Οικονοµική Γεωγραφία για να κατανοήσει την
παραγωγή και την κυκλοφορία το προϊόντος ως
ιδιαίτερου αντικειµένου, το εξετάζει ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής και τους παραγωγούς. Η Ανθρωπογεωγραφία όταν ενδιαφέρεται για ένα προϊόν(όπως η ελιά στην περιοχή της Αρχαίας Θουρίας) εξετάζει µόνο την δέσµη των σχέσεων που περιβάλλουν τους παραγωγούς του. Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι αρνείται τη σπουδαιότητα των Οικονοµικών γεγονότων στη προσπάθειά της να εξηγήσει την συµπεριφορά των ανθρώπων στο γεωγραφικό χώρο.

Εφαρμόζοντας ειδικές μεθόδους και τεχνικές αναλύσεις οι διάφορες σχετικές πληροφορίες που παρέχουν άλλοι ερευνητικοί επιστημονικοί κλάδοι, π.χ.ιστορίας, αρχαιολογίας κ.λπ. μπορούν σήμερα να επεκταθούν σε ευρύτερο φάσμα έρευνας και να μελετηθούν.
Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια στις σύγχρονες αυτές αντιλήψεις έχουν σημειωθεί τρεις σημαντικές μεταβολές ώς προς την έρευνα οι οποίες θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως ακολούθως:
Μελέτες της ανθρώπινης συμπεριφοράς ως προς το περιβάλλον του, με ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους.
Μελέτες της ανθρώπινης κατανόησης του χώρου που δραστηριοποιείται, ομοίως με ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους.
Ανάδειξη των νέων κοινών κλάδων άλλων επιστημών και την συνεργασία αυτών όπως η πολιτική γεωγραφία, η οικονομική γεωγραφία, η κοινωνική γεωγραφία, η γεωγραφία πόλεων και η ιστορική γεωγραφία.
Πέραν όμως αυτών υπάρχουν και άλλοι πολυάριθμοι κλάδοι όπως γεωγραφία μεταφορών, γεωγραφία καλλιεργειών, κτηνοτροφίας, αλιείας, γεωγραφία των πληθυσμών, τουριστική γεωγραφία, Γεωπολιτική, θρησκευτική γεωγραφία, γεωγραφία γλωσσών, στρατηγική γεωγραφία, στρατιωτική γεωγραφία, καθώς και τόσοι, όσοι και οι τομείς ενδιαφέροντος, π.χ. εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, μέχρι και γεωγραφία διακίνησης ειδών εμπορίου.Αν εξετάσει κανείς την ιστορία και την αρχαιολογία ενταγμένη μέσα στο γεωγραφικό της χώρο, πολλά μπορεί να αποκομίσει. Παραδειγματικά ας αναφέρω πως στην προϊστορία δεν νοούνταν οικισμός μακριά από λίμνη ή ποτάμι. Συνήθως παρόχθιοι ή σε νησίδες επί των λιμνών ή των ποταμών ανεγείρονταν οι οικισμοί για τον προφανή λόγο ότι η ανάγκη του νερού ήταν καθημερινή.
Έτσι η Αθήνα στηρίχτηκε στον Κηφισό, τον Ιλισό και τον Ηριδανό κατά κύριο λόγο. Η Σπάρτη στηρίχτηκε στον Ευρώτα, ενώ η Θουρία στον Άρι και λιγότερο στον Πάμισο.
Επίσης σημαντικό ρόλο για μια πόλη διδραματίζει και η εύφορη περιοχή που μπορεί να δώσει καρπούς, γεννήματα, τροφή με άλλα λόγια. Ωστόσο η γεωγραφία πολλές φορές ορίζει, περιορίζει και απομονώνει γειτονικές περιοχές, όμορους λαούς και τόπους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s