Αλεξάνδρα του Λυκόφρονος – Το σκοτεινό ποίημα

Posted: Δεκέμβριος 2, 2012 in ΒΙΒΛΙΑ Online - ΠΗΓΕΣ
ΛΥΚΟΦΡΟΝΟΣ

ΛΥΚΟΦΡΟΝΟΣ

 
Αναφορά στην ΘΟΥΡΙΑ γίνεται σε ένα από τα «σκοτεινότερα» και τα διασημότερα συνάμα ποιήματα της ελληνικής αρχαιότητας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σε έκδοση του 1833 στα Αρχαία Ελληνικά:
Lycophronis Alexandra

Πρόκειται για την Αλεξάνδρα του Λυκόφρονος, ενός χαλκιδαίου ποιητή (γενν. γύρω στα 320 π.X.) για τον οποίο η Σούδας γράφει ότι ήταν γραμματικός και ποιητής τραγωδιών (αναφέρονται 21 τίτλοι) και ότι έγραψε και την καλουμένην Αλεξάνδραν, το σκοτεινόν ποίημα. H Αλεξάνδρα δεν είναι άλλη από την Κασσάνδρα, την κόρη του Πριάμου. H Κασσάνδρα-Αλεξάνδρα φυλακίζεται – προφανώς για να μη χρησμολογεί δημοσίως – την ημέρα που ο Πάρις-Αλέξανδρος ξεκινά το μοιραίο ταξίδι για τη Σπάρτη. H έγκλειστη Κασσάνδρα εκφέρει ένα μακρύ, προφητικό μονόλογο (1474 στίχους ! σε ιαμβικό τρίμετρο). Ο Φύλακας ακούει τα λόγια της και τα μεταφέρει στον Πρίαμο. Στους πρώτους 30 στίχους ο Φύλακας απευθύνεται στον βασιλιά και του αναφέρει όσα συγκράτησε από «μια φωνή / που θύμιζε της μαύρης Σφίγγας τη μιλιά». Ακολουθεί η εκτενής προφητεία: αρχίζει από την άλωση της Τροίας, περνά στους Νόστους και στις συνέπειες από την άλωση της Τροίας και περατώνεται με τις συγκρούσεις Ασίας – Ευρώπης (31-1450). Επεται ο θρήνος της Αλεξάνδρας επειδή οι προφητείες της δεν γίνονται πιστευτές (1451-1460) και το ποίημα κλείνει με τον επίλογο του Φύλακα (1461-1474).
Περισσότερα για το «σκοτεινό ποίημα» :
ΤΟ ΒΗΜΑ βιβλία + ιδέες

Στο «σκοτεινό ποίημα» η Αλεξάνδρα απευθυνόμενη στον Τάνταλο και τον Πέλοπα επικαλείται τελετουργικά την Δήμητρα οπου της δίνει διάφορες ιδιότητες. Αποκαλεί την Δήμητρα «ξιφηφόρο» επειδή τιμάται από την πόλη της Θουρίας ως φέρουσα ξίφος.
ΛυκοφρονοςΔημητρα

Ο ποιητής στο πλαίσιο των τελετουργικών στίχων επέλεξε την Θουρία γεγονός που σχετίζει την πόλη με τα
αρχαία μυστήρια και μάλιστα τα Ελευσίνια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s